Guide til billedupload

Her har du mulighed for at læse om nogle af de vigtige ting, som du bør tænke på, før du uploader filer til produkterne vi tilbyder.

Hvor lang tid tager det at uploade et billede?
Hastigheden, hvormed du importerer din grafikfil, afhænger af, hvilken internetforbindelse du har. Hvis du bruger et analogt modem tager det væsentlig længere tid, end hvis du har en ADSL forbindelse. Husk at have tålmodighed. For en fil på 1 MB vil det med et analogt modem, tage 5-10 minutter, mens det med ADSL vil tage 1-5 minutter. Du skal være opmærksom på, at der ikke kan gives nogen nøjagtig importtid, da denne afhænger af din internetforbindelse og størrelsen på filen.

Hvilken billede og fil type kan jeg benytte og hvad betyder dette?
Dit billede kan have en hvilken som helst udformning og være hvad som helst, fra et rigtigt fotografi, til en tegning, illustration eller firma logo. Kun fantasien sætter grænser. Du skal dog være opmærksom på, at du kun kan importere/uploade disse fire filformater: JPG/JPEG, PNG, EPS og TIFF.
JPG/JPEG filer anbefaler vi kun til rene billeder uden tekst, da tekst på JPG/JPEG billeder ikke kan trykkes med knivskarbe linjer. Komprimer aldrig et JPG/JPEG billede.

NB. Laver du et JPG/JPEG billede med tekst om til et EPS eller TIFF billede, bliver teksten IKKE skarpere. Det originale billede bestemmer kvaliteten af trykket. Det vil også sige, at bruger du et billede, der er komprimeret forkert, for meget eller et billede der har en forkert opløsning, så bliver trykket IKKE bedre ved at lave EPS eller TIFF filer af JPG/JPEG filer/billeder. Komprimer aldrig et JPG/JPEG billede.
NB. GIF, PNG og JPG/JPEG filer hentet fra eller lavet til internettet kan IKKE anbefales til tryk!

Hvilken opløsning og størrelse skal mit billede minimum have og hvad betyder det for kvaliteten?
Hvis man ligger et billede under en lup, vil man i praksis kunne se, et at billede består af en masse små prikker - pixels (se også Hvad er pixelgrafik?). Antallet af disse prikker er afgørende for billedets opløsning og dermed også billedets kvalitet. Jo flere prikker du har til at udforme et billede, desto bedre er kvaliteten, da en høj opløsning giver et mere detaljeret billede end en lav opløsning. Hvis du benytter et rigtig fotografi, er det vigtigt, at billedet er skarpt, da vi ikke kan lave et uskarpt billede bedre på tryk, end det er i virkeligheden.

I fagsprog anvender man udtrykket dpi "dots per inch" (prikker pr tomme) for at afgøre et billedes opløsning. For at sikre at dine billeder bliver i optimal kvalitet ved tryk, bør billederne mindst have en opløsning på 200 dpi (et billede med en bredde på 1000 px kan højest være 12,7 cm bred ved tryk).
Hvis billedet er i 72 dpi skal det være ca. 2,777 (200 / 72) gange så stort for at have samme trykkvalitet. (ca. 2777 px bred = 12,7 cm) I et billedbehandlingsprogram kan du selv bestemme størrelsen på billedet, og i hvilket format det skal gemmes.

Eksempelvis kan følgende gratistjenester benyttes http://www.sumopaint.com/start/ eller http://www.gimp.org/features/